SWT Field Lab

De Universiteit Gent heeft in samenwerking met de Hogeschool West-Vlaanderen en de Hogeschool Gent en met ondersteuning van het Vlaamse Herculesfonds een veldlaboratorium voor kleine windturbines uitgebouwd. Het Small Wind Turbine (SWT) Field Laboratory van de AUGent is gelegen in de Esperantolaan te Oostende, tegenover het Greenbridge wetenschapspark.

In tegenstelling tot grote en middelgrote windturbines, die een fase van technische volwassenheid bereiken, worden kleine windturbines echter nog steeds geplaagd door relatief hoge productie- en aanschafkosten en relatief lage betrouwbaarheid en energieopbrengst. Een belangrijke reden hiervoor is dat kleine windturbines vaak geproduceerd worden door kleine bedrijven met een beperkt budget voor onderzoek en verbetering. Voor hen is het vooral belangrijk snel een product op de markt te hebben. Veel van de kleine turbines die nu reeds beschikbaar zijn hebben er dan ook een beperkt of geen veldtesttraject opzitten. Qua technologische maturiteit bevinden kleine windturbines zich dan ook in de situatie die fotovoltaïsche zonnepanelen twintig jaar terug kenden.

Om dit probleem aan te pakken heeft de Associatie Universiteit Gent besloten het SWT Field Lab op te starten om kleine windturbines aan doorgedreven veldtesten te onderwerpen. Gedurende de veldtesten wordt niet alleen de energetische productie van de turbine gemeten, maar ook zaken zoals geluidsproductie, generatorontwerp of mastconstructie worden onder de loep genomen – dit alles gecorreleerd met meteorologische data zoals windsnelheid en windrichting. Het doel van het SWT Field Lab is prestatie limiterende factoren en prestatie verbeterende opportuniteiten in de ontwerpen te isoleren en te verbeteren waar mogelijk, teneinde zo de ontwikkelende markt van kleine windenergie volop de wind in de zeilen te geven.

Klik hier voor meer informatie over de turbines in het SWT Field lab. Onderstaande grafiek toont de powercurve van de laatste 24 uur.

Powercurve

 

 

Meteo

WindsnelheidWindrichtingTemperatuur
n/an/an/a
n/an/a